MENU

Tip: blauwe bessen pluk je zelf

 

Ik kan niks bedenken dat zo gezond is als blauwe bessen. Ze zijn lekker, bloedzuiverend en cholesterolverlagend. Hoewel ze weinig calorieën bevatten, zitten ze propvol vitamines, mineralen en antioxidanten. Met een handjevol krijg je al de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit binnen. Helaas zijn deze vitaminebommetjes wel een beetje prijzig. En dat is een van de redenen dat ik het zo leuk vind om ze zelf te plukken. (De andere reden is dat ik zelfgeplukte blauwe bessen veeel lekkerder vind.)

 blauwe bessen 2

Eén kilo vijf euro

In Otterlo, tien kilometer van mijn huis, heb je kwekerij de Blauwebessenhof. En daar pluk je in de maanden juli en augustus een kilo onbespoten blauwe bessen voor 5 euro. Je krijgt een emmertje. En als je uitgeplukt bent, worden je bessen gewogen en reken je af in het winkeltje. Ik vind het elke keer weer een feestje. Helemaal blij met mijn nieuwe voorraad die ik vervolgens door de yoghurt schep, waar ik een taart van bak of die ik invries om later te gebruiken in een shake of smoothie.

 Blauwe bessen 3

Een leuk, gratis uitje 

Het is ook zeker een aanrader om je kinderen mee te nemen. Zeker de eerste keer zal dit (gratis!) uitje heel erg in de smaak vallen. Dat ze af en toe een besje proeven wordt hier volledig door de vingers gezien. En het voelt goed om ze te laten zien waar hun eten vandaan komt, smaakt het gelijk een stuk lekkerder. Hoe leuk is het als je je kind ook een doosje voor oma of de buurvrouw laat plukken?

De Blauwebessenhof ligt aan de Barneveldseweg in Otterlo (blauwebessenhof.nl), maar ook elders in het land heb je pluktuinen waar je blauwe bessen en/of ander fruit kunt plukken. Even googlen en plukken maar!