MENU

 

10 tips om je kind aan het water te krijgen

Onlangs besloot een basisschool in Dordrecht alle zoete drankjes te verbieden. Wicky, Taksi, Roosvicee, Sisi zonder prik; het mag de school niet meer in. Alle kinderen aan het water, is het plan. Ik zou dit initiatief van harte toejuichen. Je kunt kinderen geen grotere dienst bewijzen dan ze water te leren drinken. Het is goed voor hun gezondheid, gewicht én gebit. Niet altijd makkelijk om je kind er enthousiast voor te krijgen, weet ik uit ervaring. Hoe fijn is het dan dat je de juf de schuld kunt geven dat je een beker water meegeeft in plaats van een mierzoet sapje? ‘Tja, het moet van de juf.’ Daar dachten een aantal ouders in Dordrecht anders over. ‘Mijn zoon komt huilend thuis, hij lust geen water’, zei een vader. ‘Dat hoeft hij van mij ook helemaal niet. Water is voor honden.’ 

Wordt bij jullie thuis ook alleen de hond blij van water? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips.

 

1. Eerst een slokje water

Als je kind aangeeft dat het dorst heeft, geef je het standaard eerst een mini-glaasje water. Heeft hij dat leeggedronken, dan krijgt hij alsnog wat hij eigenlijk graag wil. Natuurlijk zal hij gaan protesteren. Maar met die beker sap in het vooruitzicht gaat hij echt wel overstag. Kan hij langzaam wennen aan de (neutrale) smaak.

 

2. Geef het goede voorbeeld

Zet bij de maaltijd een kan water (en niks anders dan water) op tafel met wat kleine glaasjes. Verplicht je kind niks, maar drink het zelf vooral wel. Ook al wordt je kind er niet echt enthousiast van, toch zal het uiteindelijk ook om wat water vragen. Al is het maar om de broccoli of boerenkool mee weg te spoelen.

 

3. Schenk zelf maar in

Geef je kind een theeserviesje mee in bad of onder de douche. Wedden dat het binnen de kortste keren ‘thee’ aan het drinken is?

 

 

Van Dopper tot Drink Box - leuke waterflessen en -bekers genoeg.

 

4. Het oog wil ook wat

Water smaakt net wat lekkerder als je het uit een leuke beker met een bijzondere sluiting of grappig kronkelrietje drinkt. Koop een leuk exemplaar en bombardeer dat tot ‘waterbeker’. Je kind mag er zo vaak uit drinken als het wil, maar er kan alleen maar water in. Anders gaat de beker stuk. (Leugentje om bestwil, dat mag.)

 

5. Op het nachtkastje

Zet een glas water naast het bed van je (iets oudere) kind. Of beter nog: een beker die kan omvallen zonder dat de vloer gelijk nat is. Vindt je kind gegarandeerd leuk en interessant. Onder het mom van ‘alle beetjes helpen’ en ‘iets is beter dan niets’ is elk slokje meegenomen.

 

6. Daag ze uit

Maak er een spelletje van. Teken tien vakjes op een vel en beloof je kind iets leuks als het tien glazen water op heeft (en tien kruizen op zijn vel). Zal niet heel lang duren als het zijn zinnen heeft gezet op een leuk uitje. Die dampende indoorspeelhal bijvoorbeeld, waar je normaal gesproken met geen stok naartoe te krijgen bent.

 

7. IJskoud het lekkerst

Met wat ijsblokjes maak je van een saai glas water ineens een heel interessant drankje. Okay, ze zullen een beetje gaan klieren en kliederen met het ijs. Maar hé, zolang ze het water maar opdrinken zul je ons niet horen, toch?

 

8. Met een smaakje

Om de overgang van een sapje naar water wat geleidelijker te maken, kun je water een smaakje meegeven door er wat groente of fruit aan toe te voegen. Er zijn speciale flessen op de markt met een reservoir waar je bijvoorbeeld aardbeien of plakjes komkommer in kunt stoppen.

 

9. Vreemde ogen dwingen

Vraag bij een bezoekje aan de huisarts of tandarts of ze je kind het belang van waterdrinken nog eens willen uitleggen. Grote kans dat het meer indruk maakt dan dat jij het oeverloos blijft herhalen. Op mijn zevende adviseerde onze tandarts me te stoppen met duimen. Ik heb het nooit meer gedaan (lees: gedurfd).

 

 

Deze RVS waterfles van 24Bottles is dan weer een heel fijn cadeautje voor mama.

 

10. Altijd in de tas

Waar je ook naartoe gaat: neem altijd een flesje water mee. Heeft je kind dorst dan kun je het tevoorschijn toveren. ‘Tadaa… Wil je geen water? Dan heb je ook geen dorst.’ Geef ze bij een langere autorit een flesje onder handbereik. Verveling doet namelijk gekke dingen met kinderen. En als ze knoeien: geen probleem. Het is maar water!