MENU

 

Crackers uit het land van IKEA

Smeer je graag een crackertje? Dan heb ik een goede tip voor je: Leksands Knäcke uit Zweden (maar gewoon te koop bij Albert Heijn). Veel crackers zitten boordevol suiker, conserveringsmiddelen en andere overbodige ingrediënten, maar dit knäckebröd is gemaakt van slechts vier ingrediënten: volkoren roggemeel, water, gist en zout. 

Vol vezels

De buitenste laag van de roggekorrel, de schil, zit vol vezels en omdat deze schil in roggemeel bewaard is gebleven (in roggebloem is die eruit gezeefd), bestaat één cracker voor maar liefst twintig procent uit vezels. En dat is gunstig, omdat je daar een vol gevoel van krijgt en dus minder snel naar snacks grijpt. Doordat de crackers per stuk slechts 40 kcal bevat (een volkoren boterham 80 kcal) zijn ze heel geschikt als je op je gewicht wilt letten. Of als je net als ik zwaar ontbijt en je bij de lunch een beetje in wilt houden. Toch houd je het op twee of drie van deze crackers makkelijk urenlang uit. Een goede afwisseling op je havermoutontbijt, tarwe- of speltboterhammen. Want variatie is ook bij granen het toverwoord.

Eigenlijk een foutje

Leksands Knäckebröd is één van de bekendste bedrijven die knäckebröd produceren, in het gelijknamige dorpje in de Dalarna-streek, ergens in het midden van Zweden. Uit ditzelfde plaatsje komt ook het wereldberoemde, rode Dalarna-paardje, dat staat voor wijsheid, kracht en trouw (en onder andere te koop bij IKEA). Je ziet hem terug op de verpakking van Leksands Knäcke. Het bruingebakken knäckebröd is bij toeval ontstaan als een klein foutje dat de zoon van de bakker, Martin Olof, in de jaren 1960 maakte omdat hij het deeg wat te lang in de oven had laten zitten. Martin vond het lekker en een nieuw product was geboren. 

 

Leksands Knäcke is verkrijgbaar in: naturel, meergranen en extra krokant. Prijs: € 1,79. Onder andere verkrijgbaar bij Albert Heijn.

 

 

30+kaas-tomaat-rode ui/roomkaas-komkommer-bieslook/roomkaas-rauwe ham-rucola

 

Smaklig måltid!